Ervaringsdeskundige in de GGZ

Al in eerdere stukken kwam het naar voren dat ik denk dat ervaringsdeskundigheid een toevoeging zou zijn binnen de hulpverlening. Gelukkig bestaat het al, en is er tegenwoordig zelfs al een opleiding voor in het leven geroepen. Ervaringsdeskundige geven al soms voorlichting. Het begin is er denk ik. De basis is gelegd maar volgens mij mag dit zeker worden uitgebreid. Zelf heb ik voor de VSK voorlichting mogen geven in deze rol. Dit wat me goed deed, heeft bijgedragen aan mijn verwerkingsproces op gebied van seksueel misbruik. Was vaak mooi te zien hoe het de mensen echt raakte, en ze vragen durfde te stellen. Het echt raken en dat een verhaal ook echt binnenkomt, dat is ook het verschil vermoed ik tussen het vertellen vanuit je ervaring of het vertellen vanuit een boek of studie.

Had ik er zelf meer aan gehad wanneer ik te maken had gekregen met ervaringsdeskundigheid? Deze vraag is lastig te beantwoorden voor mezelf. Want hier heb ik nagenoeg niet mee te maken gehad. Dit moet ik dan invullen. En wanneer ik dat doe, denk ik zeker dat het me geholpen zou hebben. Wanneer ik als kind voorlichting zou hebben gehad van een ervaringsdeskundige, dan zouden mijn ogen misschien open zijn gegaan. Dan was er misschien iets geweest van “goh dat ervaar ik nu ook” Ja het blijft een invulling maar toch….. Op welk gebied had het mij misschien nog meer kunnen helpen? Naar alle waarschijnlijkheid ook op gebied van seksueel misbruik. Want hier heb ik zo enorme schaamte en schuldgevoelens bij ervaren dat kon ik niet zomaar doorbreken. Het is vaak al zo dat wanneer iemand die problemen heeft zich daar alleen in voelt staan. Dit had ik met het seksueel misbruik heel erg. Destijds, maar nog steeds zijn er maar weinig mannen die hier openlijk mee naar buiten komen. Een paar jaar geleden kwam het seksueel misbruik in de kerk naar buiten. Toen kwamen er wel meer mannen mee. Dat was denk ik ook het effect van de eerste, de tweede, de derde etc die ermee durven te komen dan volgen er meer. Had ik iemand gesproken binnen de hulpverlening, of via de hulpverlening die ook seksueel misbruikt was had het me ook op dat gebied (h)erkenning gegeven. Hierdoor was ik er misschien zelf ook eerder mee gekomen, maar blijft misschien…. Met name op gebied van preventie kan een ervaringsdeskundig iemand veel betekenen. Voorkomen van, misschien door voorlichting en iemand de nodige (h)erkenning kan geven zodat een ander het lukt eerder zijn/haar verhaal te doen. Het is ook niet alleen het preventieve. Maar ook de steun die een ervaringsdeskundige kan geven. Weten in wat voor proces iemand zich bevindt. Dat aanvoelen en dat kunnen delen. Een opening geven/maken bij iemand die nog heel diep zit. Om misschien in het begin een hulp al te hebben met de hulpverlening. Of op het moment van de (h)erkenning door te kunnen naar de hulpverlening met het goede gevoel.

Moet de GGZ dan worden overgenomen door ervaringsdeskundige? Nee absoluut niet. De hulpverleners zijn hartstikke hard nodig en doen zeer goed en belangrijk werk. Zelf denk ik dat een toevoeging van meer ervaringsdeskundige wel een toegevoegde waarde kan hebben. Dit vooral in het eerste proces. Denk hierbij aan voorlichting, bij een intake aanwezig zijn, bij een groep aanwezig zijn, folders maken of bijvoorbeeld een bijdrage geven aan online hulpverlening. Waar het mijn inziens omgaat is de (h)erkenning. Weet nog goed dat ik zelf in de hulpverlening kwam. En dan de periode nadat ik uit huis was. Wat eng allemaal, je krijgt zomaar allemaal vragen. Nou die ging ik niet zomaar allemaal beantwoorden. Dacht vaak van wat willen jullie van me. Wie denk je wel dat je bent, of ik geslagen ben? Wat gaat jou dat aan dacht ik vaak, maar soms zei ik het ook. Want ja hoe weet jij hoe het voelt waar bemoei jij je mee dacht ik dan. Natuurlijk was het goed bedoeld. Maar vooral in de beginfase praat je niet zomaar. En kan het zelfs tegenovergesteld werken denk ik. Wanneer een hulpverlener, agent of arts de verkeerde houding heeft of de verkeerde vragen stelt komt iemand misschien nooit meer terug. En is direct zijn/haar vertrouwen kwijt. Het is niet voor niks dat lotgenotencontact zo goed helpt. Dit heeft alles met (h)erkenning te maken. Een ervaringsdeskundige kan aanvoelen en de voorbeelden geven vanuit zichzelf. Die weet de pijn, die voelt de pijn. En ja dat kan elke hulpverlener nog zo goed bedoeld ook vertellen. Maar een slachtoffer voelt of het wordt verteld vanuit ervaring of niet. Het eerste proces moet worden open gemaakt. Daar ligt denk ik een belangrijke bijdrage aan ervaringsdeskundige. Maar zoals eerder al gezegd zeker ook bij voorlichting. Om kinderen bewust te maken van wat kindermishandeling is. Want wie kan dat beter dan een ervaringsdeskundige. En dan natuurlijk ook de leerkrachten. Maar ook de hulpverlener. Want wie kan een hulpverlener beter voorlichting geven dan een ervaringsdeskundige. En ja dan heb ik het wel over een ervaringsdeskundig iemand die klaar is met zijn proces. Je verleden blijft je verleden, maar dat je het hebt kunnen delen zelf en niet alleen kunt spreken van delen maar ook van helen.

Gelukkig gebeurd het al, gelukkig gebeurd het steeds meer. Maar jammer is wel dat het veelal vrijwillig moet gebeuren. Hier is in principe niks mis mee, maar dat moet ook kunnen. En aangezien we allemaal een boterham willen hebben…..

Ik hoop dat het er meer ervaringsdeskundige aan het werk zijn over een aantal jaar. Omdat het denk ik vooral bijdraagt aan preventie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s