Slachtoffer

Slachtoffer is een persoon die een schokkende gebeurtenis (buiten de gebruikelijke menselijke ervaring) heeft meegemaakt, daarvan getuige is geweest of erover gehoord heeft en daarop met een intens gevoel van machteloosheid en intense angst heeft gereageerd. Het gaat om normale reacties op een abnormale gebeurtenis waarbij de eigen beleving van het slachtoffer voornamelijk de impact van de gebeurtenis bepaalt. Dat is dan even de definitie van waar dit blog over gaat. En tegen mij wordt nu nog, maar zeker vroeger vaak gezegd dat ik slachtoffer ben. Zie ik dat nu zelf ook zo?
Daar wil ik in dit blog graag wat gevoelens over kwijt. Maar ik was het in elk geval wel.Was slachtoffer van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Hoe ik het hier beschrijf voor mezelf is geen (ver)oordeling voor een ander. Want een ieder kan dit woord voor zichzelf invullen. Maar waarom het voor mij van belang is komt doordat ik het woord slachtoffer ervaar met een bepaalde lading, en die voor mij in het hier en nu niet als heel erg positief wordt ervaren.

Ja, wanneer ik terug kijk op mijn jeugd was ik zeker slachtoffer. Want mijn gebeurtenissen waren zeer schokkend. Het gevoel van machteloosheid was in hoge mate aanwezig, en dan nog maar te zwijgen over de intense angst. En de impact was groot. Maar is de impact nu nog groot?
Dat is waar het voor mij om draait. Voor mij is de impact zeker nog aanwezig in het dagelijkse leven. Want de gevolgen zijn er nog. Ik vertrouw niet zomaar iemand, en neem ook niet zomaar iemand in vertrouwen. Me veilig voelen nou wanneer ik me veilig voel bij iemand dan hoor je bij een zeer select gezelschap. Gelukkig kan ik voelen, maar ook gebruik ik mijn overlevingmechanismes nog wel. Af en toe de angst, verdriet, schaamte en boosheid voelen ja die gevoelens zijn er zeker nog wel, zo nu en dan. Altijd mezelf zijn ook dat lukt niet altijd. Zoals u kunt lezen zijn er zeker nog wel gevolgen. Maar ik durf wel voor mezelf te zeggen dat ik het heb overleefd, dat de gedachtes over vroeger op een rij staan. Dat wanneer ik nu foute keuzes maak, verkeerd om ga met een ander, niet goed voor mezelf zorg dan is dat mijn verantwoordelijkheid. Hulp vragen is bijvoorbeeld iets wat ik totaal niet geleerd heb en dat is bijvoorbeeld nog steeds niet mijn sterke kant. Maar ja dat is dan wel een verkeerde keuze die ik in het hier en nu maak. Voel me geen slachtoffer meer. Wanneer ik praat over mezelf en het woord slachtoffer in één zin dan heb ik het over mijn jeugd en de jaren erna.

Het is ook wel erg zielig Erik wat je allemaal heb mee gemaakt. Ja, dat zijn van die opmerkingen die je weleens krijgt. Begrijp me niet verkeerd het zal goed bedoeld zijn van degene die dat zegt. En ja kan en ga ook niet ontkennen dat het een trieste bedoeling was “thuis” Het woord “thuis” en vroeger u zult begrijpen dat is ook bijna niet in één zin te zeggen. Dat woord hoort bij veiligheid en rust. Dus het was een trieste bedoeling waar ik ben opgegroeid. Maar dat was vroeger nu ben ik niet meer zielig!
Ben wie ik ben, iemand met een behoorlijke rugzak. Maar een rugzak die me in het verleden diepe afgronden heeft bezorgd, momenten van het niet meer zien zitten. Maar momenteel is het een rugzak die me gevormd heeft en eentje die ik kan dragen. Wat ik kan, en nu durf te zeggen is dat ik trots ben. Trots na een lastige jeugd waarin ik niet bepaald een goed voorbeeld heb gehad, niet de juiste normen en waarden heb meegekregen. Na mijn jeugd heb overleefd en mijn eigen weg heb moeten ontdekken, en gelukkig ook soms met de juiste mensen om me heen. Maar dan ben ik trots dat ik nu sta en dat ik kan zeggen al is het niet altijd makkelijk maar ik ben geen slachtoffer meer. Zo voelt het voor mij niet meer.

Nogmaals want ik weet dat het woord slachtoffer voor sommige een behoorlijke lading heeft. En een ieder moet hierin zichzelf serieus nemen. Maar voor mij is het in het hier en nu een woord met een te grote lading hoe ik nu in het leven sta en met de ervaringen uit mijn jeugd. Maar ook wil ik wel graag benadrukken dat wanneer je een jeugd hebt gehad waardoor je een rugzak hebt mee gekregen dat termen als veiligheid en vertrouwen geen standaard termen zijn voor je. Dat zijn heuvels die ik over moet en waarin je de ene keer de heuvel over komt en de andere keer heel hard de heuvel af valt.
Ook wordt er weleens gezegd van joh het ligt allemaal achter je, ga verder. Ook zo makkelijk werkt het niet. Sterker nog misschien af en toe kies ik mijn momenten bewust om er even bij stil te staan. Om het niet zomaar achter me te laten. Dat kan niet.

Wel maak ik me zorgen. Zorgen om het woord slachtoffers. Want wanneer we onze ogen en oren goed open houden kunnen we lezen en zien dat er steeds meer “slachtoffers” komen van kindermishandeling, seksueel misbruik, mensenhandel en huiselijk geweld. En het lijkt erop dat we de cijfers voor lief nemen en maar accepteren, dat zelfs nu al wordt aangegeven dat het nog meer gaat worden. Laten we alstublieft zorgen dat de cijfers minder gaan worden want het baart mij grote zorgen u toch ook?

Advertenties

3 gedachtes over “Slachtoffer

 1. Goedenmorgen Erik,

  Ik herken dit zo he. Wat ik altijd heel erg vind was dat men zei dat “slachtoffers” vaak zelf daders worden. Je wilt niet weten hoelang ik dit als een juk heb meegedragen.
  Heb hierdoor de lat voor mezelf erg hoog gelegd toen ik mama mocht worden en dat koste bijna mijn leven….
  inmiddels weet ik beter en trek me van de opmerkingen van “onwetenden” niets meer aan.
  Elke dag krijg ik te horen van onze kinderen dat ik de beste, gekste en liefste mama van de wereld ben en die woorden heb ik aan een kettinkje geregen in mijn hart en draag ik vol trots!
  Ook ik zeg nu dat mijn verleden mij heeft gevormd zoals ik nu ben en das best iets om trots op te zijn 😉

  1. Goedemorgen,

   Helaas wordt de cirkel soms inderdaad in stand gehouden. Hier heb ik ook een stuk over geschreven. Maar zeker is dat het geen standaard is. Je kunt er voor kiezen om deze cirkel te doorbreken. En dan krijg je misschien nog wel een mooier resultaat. Want tenslotte weten wij wat we gemist hebben. En weet je dus ook goed wat je wel wil geven. Wat een ontzettend mooi compliment van je kinderen. En dat je die woorden draagt met trots is super! En terecht want een mooi mens als jij mag dat doen in alle openheid en met alle trots. Ik sluit me aan dat ook mij verleden me gemaakt heeft maar ik nu trots op ben. Trots op hoe ik eruit ben gekomen en nu in het leven sta!

  2. Goedemorgen,

   Ja over dat stuk en de cirkel doorbreken heb ik ook een stuk geschreven. Het is een lastig vooroordeel omdat er (helaas) ook situaties zijn waarin het werkelijkheid is.
   Maar wat een mooi compliment van je kinderen. Mooier kan toch niet. En dat je dat vol trots met je mee draagt helemaal goed! En volledig terecht want een mooi mens ben je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s