Slachtoffers seksueel misbruik laat hen praten

Ja, vandaag is het de Europese dag van het slachtoffer. Gisteren was er in Den-Haag het symposium hierover ( zie http://iturl.nl/snjvnI  ) . Oorspronkelijk zou ik hierheen gaan. Maar door ziekte moest ik ervan af zien en meeleven, en lezen via twitter.

Ergens heb ik wel moeite met dergelijke dagen, net als een week van kindermishandeling etc. Dit omdat er geen dagen of weken moeten zijn waarin slachtoffers van kindermishandeling en of seksueel misbruik een stem moeten krijgen. Nee, deze stem moeten ze dag in dag uit hebben. Want met aandacht voor een dag of week redden de slachtoffers het niet. Dat is natuurlijk de ene kant, want anderzijds is het zeker positief want alle aandacht die er wel is, is dan ook meegenomen!

Als ik kijk naar mezelf als slachtoffer had ik graag eerder in mijn leven verhalen gehoord van lotgenoten. Omdat ik dit heel erg gemist heb. Gemist in de zin van de (h)erkenning. Lang heel lang zat de pijn van binnen. Niet alleen pijn, ook verdriet, angst, boosheid maar vooral werd mijn gevoel overheerst door schaamte en schuldgevoelens.
En naast deze gevoelens dacht ik dat ik de enige was, dat ik als enige jongen seksueel misbruikt was door zijn moeder. Nu vele jaren verder weet ik dat het niet zo is, er zijn er meer. Lees en zie nu verhalen van anderen, niet dat ik hen dit gun maar het is fijn om te weten dat je niet de enige bent. Toen ik in hulpverleningsland kwam ontmoette ik eerst alleen lotgenoten die misbruikt waren door een man. Daar is al een taboe, maar het taboe is nog groter wanneer de “dader” een vrouw blijkt te zijn. En dan is de vrouw in kwestie ook nog eens je eigen moeder. Nee, dat kan niet, een moeder is lief en zorgzaam dat is het standaard beeld en weet u hoe lastig het dan is om met je verhaal te komen? Lastig kan ik u zeggen. Gelukkig is het zo dat de standaard moeder inderdaad lief en zorgzaam is. Maar ze zijn er die hebben ook een heel andere kant, bij mijn moeder was die kant niet aan de oppervlakte nee, voor de buitenwereld was ze ook die lieve en zorgzame moeder. Binnen de “veilige” muren van ons huis wist ze me te kwetsen en me een loodzware rugzak mee te geven voor mijn toekomst.

Schuldgevoelens en schaamte overheersten inderdaad. Ik had het toch zelf allemaal toegelaten, ben niet uit het bed gestapt, niet onder de douche weg gegaan, niet hard weg gelopen van huis etc. Nu weet ik dat het kwam omdat ze me volledig in haar macht had. Maar dat was heel anders.
 Schaamte over het misbruik op zich, en dan door mijn moeder. Schaamte door hoe mijn lichaam hierop reageerde. Dit was voor mij zo groot probleem jarenlang en de meeste jaren in stilte. Geestelijk vond ik alles wat er gebeurde tijdens het misbruik vreselijk, ik deed er alles aan om mijn gedachten ergens anders te hebben. Maar mijn lichaam reageerde er wel op wat er gebeurde. Dit wat mijn schuldgevoel alleen maar versterkte maar zeker ook mijn schaamtegevoel. Weet u hoe verschrikkelijk het is als je als kind zulke lichamelijke reacties als eerste moet mee maken met je eigen moeder. De weg erna om op “gezonde” wijze om te gaan met je eigen lichaam is dan ook een zware weg. Dit wat mijn inziens ook onderschat wordt. Je eigen lichaam serieus nemen in de zin van verzorging is heftig, maar nog heftiger is je lichaam open te moeten stellen in contact met een ander op seksueel gebied. Wil ook hierin aangeven dat ik respect heb voor de overlevers van seksueel misbruik, maar ook voor de partners van deze slachtoffers. Want wanneer je partner bent van iemand met een verleden met seksueel misbruik, is de partner ook min of meer “slachtoffer”. Voor hem of haar vraagt het veel tijd en begrip om tot een goede relatie te komen, en zeker op seksueel gebied.

Zoals u kunt lezen op mijn blog maak ik me zorgen om de slachtoffers van nu http://t.co/akyaJ6wWWc Gister schreef ik op twitter dat ik hoop dat volgend jaar op dit tijdstip we kunnen zeggen dat slachtoffers van seksueel misbruik meer stem hebben.
Hiermee bedoel ik vooral dat het taboe meer is doorbroken. Dat verhalen van slachtoffers meer gehoord gaan worden. Gehoord in de media, bij instanties, op scholen en eigenlijk op elke plek waar kinderen en misbruik kan plaats vinden en waar mensen werken die er op wat voor wijze mee te maken kunnen krijgen. En laten we ons zeker niet vergissen dat misbruik enkel plaats vindt bij de zwemles, het voetbal, school of de scouting. Nee, het meest gebeurt het binnen het gezin en of de familie.

Want misbruik brengt schade toe, maar brengt ook met zich mee dat velen van hen dit lijden doen in stilte. En dat is een enorm lijden deze ervaring heb ik jarenlang gehad, dat was jarenlang mezelf verstoppen voor mijn omgeving en verstoppen voor mezelf. Dat gun ik niemand, want ten tijden van het misbruik verstopt men zich al genoeg. Laat het delen helpend zijn voor een ander. Via dit blog op de dag van het slachtoffer hoop ik dat zij een beetje meer stem, begrip en aandacht krijgen!

Advertenties

11 gedachtes over “Slachtoffers seksueel misbruik laat hen praten

  1. Mooie blog Erik en herkenbaar dank je wel voor je openheid. Met jouw hoop ik dat we samen meer kunnen bereiken er meer openheid komt. De schaamte voorbij en dat er ook besef komt dat zeker ook vrouwen dader kunnen zijn. Daar ligt nog een heel groot taboe ik merk dat zelf ook.Ik heb ook veel meer moeite met het praten over mijn moeder als dader dan mijn vader als dader. Ik heb groot respect voor je openheid en hoop dat je daarmee mannen bereikt die nu nog in een isolement zitten en niet weten hoe ze dat moeten doorbreken.

  2. Hoi Erik, dank voor je verhaal. Dat raakt me. Zelf heb ik nooit geweten dat ik ” misbruikt ” ben. Totdat het in mijn opleiding als systeem therapeut steeds in opstellingen naar voren kwam en ik eindelijk puzzelstukjes van sexuele problemen in de eerste 10 jaar van eerste relatie kon plaatsen. Ik ben als kijk object gebruikt door mijn vader om aan mijn moeder te laten zien hoe een vagina eruit ziet. Ik was nog geen 2 en kan me dat dus wel herinneren, want ik was net daarop gevallen en had enorme pijn. Dat er iets niet klopt voel je als kind ook op die leeftijd, alleen ‘denk je dat het hoort omdat je veilig zou moeten zijn bij je ouders, tevens de loyaliteit die kinderen hebben naar ouders. Mijn hele systeem vertelde echter iets anders. Mijn moeder heeft me uiteindelijk verteld wat er gebeurd was, zij heeft er niets aan kunnen veranderen op dat moment, heeft het niet laten stoppen. Ik kon me de valpartij nog haarscherp herinneren. Bizar. Maar blijkbaar zijn we ook instaat om een trauma ver weg te stoppen. De taboe rondom misbruik kan alleen opgeheven worden als alle kinderen, nu volwassenen, zelf uit deze taboe durven gaan stappen. Een weg naar heling van dat gekwetste kindsdeel in ons. Bewondering voor de mensen die deze stap hebben gemaakt.
    Erik welke weg heb jij bewandeld om naar verwerking te kunnen gaan? Is jouw moeder vroeger zelf ook misbruikt? Als systeem therapeut komen we dit vaak tegen in familieopstellingen en nemen kinderen het lot van de ouders over en zijn de ouders/daders ook zelf slachtoffer geweest. Begrijp me goed ik praat niets goed, maar hier ligt ook een mogelijkheid om herhaling en doorgeven van een dergelijk lot te doorbreken. Alleen daarom al is het er over praten als slachtoffer al helend en doorwerkend in eigen systeem van herkomst. Daarnaast ben ik tevens ervaringsdeskundige op gebied van huiselijke geweld met alcoholverslaving en scheidingen. En durf ook sindskort dit deel in mij te erkennen waardoor ik er kan/mag zijn om te delen maar ook om de erkenning te halen.
    Mooi pad Erik, maar zeker ook een zwaar pad. Lichtpunt is dat het helend werkt.
    Ik volg je sinds gisteren op twitter. Warme groet en kracht, Anja van Heusden. IkinVerbinding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s