Een kind moet weten wat wel en niet kan

Ja, al in een eerder blog kwam naar voren dat ik het gemist heb ik mijn jeugd om te weten wat goed is en wat niet. In dit blog wil ik benadrukken hoezeer dit van belang is voor slachtoffers van seksueel misbruik en kindermishandeling.

Thuis kon mijn moeder me kleineren, slaan en seksueel misbruiken al deze gebeurtenissen hadden ook een verband met elkaar. Want wanneer de eerste twee niet hadden plaats gevonden was de kans op seksueel misbruik ook niet zo groot. Nu, en al enkele jaren weet ik dat deze gebeurtenissen mij niet te verwijten zijn, en dat ik er niks aan heb kunnen doen. Dit was anders toen ik net het huis uit ging. Toen gaf ik mezelf de schuld en zeker het stuk seksueel misbruik daar overheerste schuld en schaamtegevoelens. Deze gevoelens die bij mijn moeder thuis hoorde, maar bij aanwezig waren.

Voor de hulpverlening en de buitenwereld was het zien wat er bij ons gebeurde zeer lastig. We waren nou eenmaal het “perfecte” gezin. Een alleenstaande moeder met een ingewikkelde familie, een vervelende ex en later onhandelbare kinderen. Tja, daar prik je niet zomaar even doorheen.

Dat de hulpverlening hier niet zomaar doorheen kon prikken was één probleem, het andere misschien nog wel grotere probleem was dat ik als kind niet beter wist. Mijn moeder was mijn enige voorbeeld. Hoe ze tegen me praatte voelde niet goed, maar als het dag in dag uit tegen je wordt gezegd dan ga je geloven dat je niks waard bent. Het lichamelijke geweld deed pijn, maar er werd me gezegd dat ik het verdiende dan ga je ook dat geloven. Het seksueel misbruik voelde ergens niet goed aan, maar als je niet weet dat dit niet bij de opvoeding hoort, dan weet je niet beter. Kortom alles wat er gebeurde werd opgevat als waarheid. Want als je niet weet hoe het anders hoort te zijn dan kan je als kind niet anders dan aannemen dat het zo zal moeten zijn. Ja, nu weet ik dat het allemaal niet gezond was dat het vele gevolgen heeft gehad. Nu omdat ik nu weet wat een gezonde opvoeding hoort in te houden.

Er zijn ook nu (helaas) nog vele kinderen die dagelijks mee maken wat ik heb meegemaakt. Die ook denken dat ze niks waard zijn, die de klappen ontvangen niet wetende wat ze ermee moeten die misbruikt worden en niet weten wat kan en wat niet kan.

Mijn inziens is het van groot belang dat hier meer aandacht voor komt. Over het eerste probleem het “perfecte gezin” moet meer de ogen open, want het is niet altijd wat we zien. Standaard oordelen over gezinnen met een bepaald uiterlijk en een bepaalde houding daar gebeurt het, en in standaard gezinnen niet. Zo simpel werkt het niet. Maar nogmaals dit is best ingewikkeld te noemen.

Het tweede probleem is wellicht meer aan te doen. Een kind uit wat voor milieu dan ook hoort te weten wat kan en wat niet kan. Een kind hoort te weten wat veiligheid en vertrouwen inhoudt. Als een kind dat inzicht niet meekrijgt vanuit huis, dit waar we helaas niet standaard vanuit kunnen gaan, dan zal dit anders geregeld moeten worden. Je kunt hier denken aan voorlichting op scholen bijvoorbeeld. Hier zijn al beschikbare middelen voor en er zijn mijn inziens genoeg mensen die aan deze ontwikkeling een goede bijdrage kunnen leveren.

Kijkend naar mijn eigen situatie kan ik niet met zekerheid zeggen dat de misstanden van thuis dan eerder waren gestopt. Wel was de kans goot geweest dat mijn ogen waren geopend.

Geef kinderen het inzicht op een gezonde en veilige manier. Dit in de hoop dat ze het niet nodig hebben omdat ze al in veiligheid opgroeien, maar wanneer het niet zo is dan nemen ze dat inzicht mee. Een kind weet niet vanuit zichzelf hoe er tegen hem of haar gepraat hoort te worden, een kind heeft niet direct het inzicht of geweld normaal is en een kind weet niks van wat gezond is op lichamelijk vlak en dus seksueel misbruik. Laten wij de verantwoording nemen om de kinderen van nu en de toekomst dat inzicht wel te geven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s