De gevolgen van kindermishandeling

Ja, de afgelopen dagen ging het zowel in de media als op de sociaal media weer “even” over kindermishandeling. Gek is dat, dat ik er bijna blij van kan raken dat we weer even aandacht hebben voor dit belangrijke thema. Blij is natuurlijk niet het juiste woord, want blij worden we niet van 119.000 slachtoffers jaarlijks waar er ook nog eens minimaal elke week één van overlijdt. Maar het is goed als het weer onder de aandacht is. Mijn inziens wordt het nog steeds erg onderschat de problemen rondom kindermishandeling.

En is het dan zo dat ik als overlever van kindermishandeling me er drukker om maak? Dat weet ik niet, gelukkig zie en lees ik ook van velen die zich er druk om maken, en er geen achtergrond mee hebben. Dat kan ik alleen maar als positief zien. Dat zijn mensen die niet tegen onrecht kunnen, houden zo. Want dit is een probleem wat ons allemaal aan gaat.

Meestal gaat de grootste zorg in eerste instantie uit naar de kinderen die nu in de situatie zitten dat ze mishandeld worden. Terecht in die zin dat deze kinderen zo snel mogelijk in een veilige situatie moeten belanden. Daar ontstaat al vaak een behoorlijke discussie, want velen willen dat dit binnen de 4 muren is van “thuis”. Maar soms is “thuis” geen “thuis” dit hoort in oorsprong een veilige plek te zijn, maar helaas is dat niet altijd het geval. Dan mag het geen doel zijn om die zogenaamde “thuis” situatie in stand te houden door tal van gesprekken en protocollen uit de kast te halen. Wanneer het niet de veilige haven is die het hoort te zijn, moet het kind zo snel mogelijk in een andere wel veilige situatie worden gebracht. Ook vrees ik enigszins dat vooral bij organisaties en ook de politiek na afgelopen week het een doel gaat worden om meer te doen aan vervolging van de daders. En laat ik duidelijk zijn hier is niks mis mee, alleen moet het wel op een zijspoor staan van het belangrijkere doel kind in veiligheid.

Mijn eigen ervaring leert me dat toen ik eenmaal in veiligheid was, dat ik eerst een aantal jaren nodig had om te zien, te voelen en te ervaren wat er thuis nu daadwerkelijk allemaal mis ging. Wat ik hiermee wil zeggen, ja eerste stap een kind in veiligheid brengen is inderdaad stap één. Dan heeft het de goede begeleiding nodig. Hier wordt een groot probleem nog onderschat denk ik. Een kind krijgt dan opeens met zoveel veranderingen te maken dat vraagt tijd en ruimte, en een hand die een kind mee neemt de juiste weg op. Op mijn 16e kwam ik op mezelf te wonen, totaal niet mee gekregen wat de juiste normen en waarden zijn in de omgang met mezelf en met anderen. Voor mij was het project in Frankrijk een redding. Maar niet elke jongere krijgt een dergelijke kans. Veel jongere maken andere keuzes met alle risico’s van dien. Van veel jongeren uit mijn internaattijd en later therapietijd weet ik dat het heel anders is gelopen helaas. Meisjes die prostituee werden, jongens crimineel, alcohol en drugsproblemen maar ook zelfmoord. Gevolgen veelal voor hen zelf, maar uiteindelijk ook vaak voor de maatschappij. Gelukkig gebeurd het wel, maar indien dergelijke keuzes zijn gemaakt hoever het al een keus te noemen is met zo achtergrond, is de weg terug een stuk lastiger.

We moeten ons beseffen dat wanneer kinderen een traumatische jeugd hebben gehad en op zijn gegroeid met de verkeerde normen en waarden, maar ook de verkeerde voorbeelden. Dat dit toch een stuk is wat voor hen veilig is. Ken het ook van mezelf, gevoel delen deed ik eerder niet, hulp vragen al helemaal niet was gewend met problemen om te gaan dat was veilig. Hier gaat het vaak ook mis met keuzes als volwassenen in het zoeken van bijvoorbeeld een relatie en zo op veel meer gebieden. Daarom is de juiste hulp enorm van belang wanneer een kind naar een “veilige” plek gaat. Dat het daar leert wat goed is en wat niet, wat normen en waarden zijn in de omgang met jezelf en je naasten. Dat je mag praten en delen etc.

Dit is ook één van de redenen waarom ik pleit voor meer preventie op gebied van kindermishandeling en seksueel misbruik. Het kan ellende voorkomen op jonge leeftijd, door eerder te kunnen signaleren en dus sneller te kunnen schakelen. En dus ook uiteindelijk op latere leeftijd want het houdt niet op wanneer je het huis uit bent. Voor preventie moet je investeren, maar wat denkt u dat het kost wanneer de slachtoffers terecht komen in gevangenissen, de hulpverlening door hun problemen niet aan het werk kunnen vele malen meer dan de investering daar hoef ik geen hoge wiskunde voor te hebben gestudeerd. En naast het financiële is het natuurlijk nog van veel groter belang dat de gezondheid van kinderen eerder in beeld komt.

Laten we zorgen dat het taboe nog meer wordt doorbroken en we in gesprek blijven over kindermishandeling en seksueel misbruik.

Advertenties

5 gedachtes over “De gevolgen van kindermishandeling

  1. Heel herkenbaar Erik. Mooi geschreven. Goed bezig!
    In gesprek blijven en niet alleen op speciale actiedagen of wanneer er weer een grote zaak in de media is is zo belangrijk.
    Een kind uit de onveilige situatie halen is 1, maar dan… Daar gaat het vaak fout. Als het al uit de onveilige situatie gehaald wordt…
    Liefs Nicole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s