Einde is in zicht… hoe was mijn EMDR

Ja, het einde is in zicht. Het einde van mijn behandeling, en wat kijk ik daar dankbaar op terug. Afgelopen juni kreeg ik het advies deze behandeling te gaan doen. En in eerste instantie zou dit 12 maand gaan duren. Maar waar gewerkt wordt met een begin, midden en eindfase kwam voor mij al gauw de midden fase in zicht. Een fase die na een periode van stabiliseren en wennen vooral in het teken kwam te staan van traumaverwerking. En nu, nu zal ik na 8 maand straks weg gaan. Nog enkele weken en dan is het zover.

Zoals gezegd ben ik dankbaar, dankbaar voor de therapeuten het complete behandelteam. Een team die wel de vinger op de zere plek durfde te leggen. Die durfde te confronteren en voor mij een goede balans wisten te creëren tussen afstand en nabijheid. Na jarenlang wel gesprekken te hebben gehad ging ik hier wel de diepte in. Hier was het geen pappen en nathouden, maar terug kijken om vervolgens weer “echt” verder te kijken. Dankbaar voor alle groepsgenoten die ik om me heen heb gehad. En ja ik heb meer gehad aan de één dan aan de ander. Maar alleen dat verschil zien en bemerken is iets waar ik blij mee ben. Ik hoef geen allemansvriend te zijn, voor mij is er nu onderscheid gekomen bij wie ik me wel en bij wie ik me niet veilig voel. En het is niet zo dat met degene waar ik me niet veilig bij voel ik niet goed mee door één deur kan. Maar ik hoef niet meer met iedereen te kunnen, en vooral hoef me ook bij die laatste groep me niet beter of anders voor te doen dan dat het is. Heb geleerd dat je het niet altijd eens hoeft te zijn, dat er confrontatie mag zijn. Maar dat dit niet inhoudt dat er vreselijke angsten komen, en nog heftigere gevolgen. Nee, die angsten, die paniek dat hoort thuis bij mijn PTSS.

Mijn PTSS die kwam ik al gauw tegen in het begin van mijn behandeling. Er hoefde weinig te gebeuren of ik had last van herbelevingen. Angst en paniek kwam destijds vaak op me af. De nachten werd ik soms badend in het zweet wakker, op andere momenten zat ik rechtop in bed. Dan was ik niet op mijn behandelplek niet in een “veilig” bed, nee dat waren nachten waarbij ik me zowel lichamelijk als psychisch voelde als toen, alsof ik weer opnieuw bij mijn moeder in bed lag. Er waren momenten dat ik dacht van zoek het uit met deze behandeling. De herbelevingen werden enkel erger, soms wanneer ik werd getriggerd in een therapie zat ik zwetend en trillend in mijn stoel te midden van de groep. Probeerde op die momenten nog alles te doorstaan. Het was bizar en ik vond vooral mezelf bizar. Want ik was niet “gek” of zo. Maar bizar was het wel want ik wist dat ik daar was, ergens wist ik dat ik veilig was. Maar zo voelde het absoluut niet, ik was op die momenten zo enorm angstig en in paniek het voelde als toen. Het was dat kleine jongetje in mij die zo enorm bang was. Advies was om het meer terug te laten komen in de groep, maar tegelijk ook EMDR na vrij korte tijd was ik er klaar voor. Althans dat dachten ze, en dat bleek te kloppen.

De EMDR werd aangevraagd en al gauw zat ik bij de behandelaar en vertelde in het eerste gesprek wat de meest heftige gebeurtenissen waren die ik daar wou behandelen. De week erop startte het. Tijdens de eerste sessie dacht ik nou als je niet gek bent wordt je het hier wel. Zo iemand die een uur lang met haar vingers heen en weer voor je ogen gaat. Ik dacht in eerste instantie waar ben ik aan begonnen, en moet dit gaan helpen?
Nou dat bleek, na verloop van tijd merkte ik dat mijn spanning zakte en ook mijn angsten anders werden. De eerste herinnering was niet in één sessie klaar maar al wel vrij vlot. Wat ik merkte was vooral aan het eind dat er een soort van opluchting kwam, de paniek was weg en het waren “gezonde” gevoelens die er voor in de plaats kwamen. Kon erom huilen en voelen hoe naar het moet zijn geweest voor dat kleine jongetje. Er was aangaande die gebeurtenis geen schuldgevoel meer, maar er kwam ruimte voor begrip en er was een neiging om dat jongetje te troosten.
Toen was de volgende gebeurtenis aan de beurt, deze zou een stuk ingrijpender zijn dat was van tevoren al wel duidelijk. Maar tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar dat mijn behandelaar niet met deze gebeurtenis is begonnen. Want de angst en paniek die ik kreeg bij deze herinnering stonden niet in verhouding met de eerste. En wanneer ik met deze was begonnen was ik direct gestopt met de EMDR. Maar nu had ik vertrouwen gekregen in de behandeling en wou ik ook doorzetten. Tijdens deze tweede gebeurtenis kwam er zoals gezegd ontzettend veel angst, paniek en oud zeer naar boven. De sessie begon met een spanningsniveau van 10 en ik ging eruit met 10+. Na die sessie terug naar de afdeling, daar schoot ik opnieuw compleet in paniek. Mijn bloeddruk was enorm hoog en ik had de eerste tijd constant het idee dat ik weg zou vallen. Voelde me zo in het toen en mijn hele lichaam was enorm van slag. De behandelaar had ook gezien wat dit met me deed en nam mij serieus. Dit bleek bij de vervolgsessie en lag een koptelefoon en een buzzer voor in mijn handen klaar. Deze werden ingezet naast het wuiven van de vingers, ergens voelde ik me nu compleet gek geworden. Maar het hielp enorm om me erbij te houden. Tijdens deze gebeurtenis maar eigenlijk ook de meeste hierna reageerde ik vooral enorm lichamelijk. Veel spanning in mijn buik soms extreem misselijk, veel last van hoofdpijn en na de meeste sessies had ik het gevoel dat ik een marathon had gelopen. Maar ondanks deze reacties werd ook de meeste aangrijpende gebeurtenis aangepakt en ging ook bij deze de spanning weg en kwam er ruimte voor verdriet en boosheid. Tijdens diverse sessies kwamen er ook andere herinneringen naar boven, maar ook deze werden aangepakt op dezelfde wijze via de EMDR. Het geweld van vroeger en diverse herinneringen aangaande het seksueel misbruik zijn inmiddels verwerkt. En nu, nu is het klaar met de EMDR. Wanneer ik nu terug denk aan hoe het was als klein jongetje, dan ervaar ik vooral verdriet om dat jongetje en is er boosheid over wat er toen gebeurde. Maar er is geen angst en paniek meer, er komen geen herbelevingen meer en ik wordt ook niet meer wakker badend in het zweet. Nee, de EMDR was enorm heftig, pittig en zwaar maar wat heeft het veel opgeruimd en wat is dit extreem van belang geweest in mijn behandeling. Wat ben ik blij en dankbaar dat ik deze weg ben gegaan. Maar nog dankbaarder dat de behandelaren om me heen het gezien hebben, me serieus namen en hebben bijgestaan en gestimuleerd. Ze waren niet bang ondanks de heftige gebeurtenissen dat ik het niet zou aankunnen, nee ze gaven me juist het vertrouwen dat ik het wel aan kon. En dat is gebleken!

 

De EMDR heeft me de ruimte gegeven om onwijs veel oud zeer op te ruimen, er is ruimte gekomen voor het oude verdriet en boosheid. Nu ben ik in staat om in het hier en nu te leven. Om in te zien waar in het verleden de angsten vandaan kwamen en de extreme angst voor afwijzing en confrontatie. Maar ook is er ruimte gekomen voor verandering. Kan nu me ook “echt” goed voelen, in verbinding zijn met een ander en ruimte hebben om ook positieve ervaring op te doen. En deze positieve ervaringen komen ook steeds meer, er is ruimte voor plezier, geluk, ontspanning en oprecht in verbinding komen met een ander.

Het einde is in zicht, ik ben dankbaar voor een ieder die de afgelopen periode naast me heeft willen staan en dat ook heeft gedaan. Soms waren er niet veel woorden. Maar juist dat was juist vaak de weg tot verandering. Soms de blik dat ik werd gezien die bepaalde al vaak het verschil.

Het einde is in zicht, ik gun een ieder ander die een trauma heeft wat het ook is. Dat ook zij mensen (behandelaren) om zich heen hebben of krijgen die vertrouwen hebben. Vertrouwen in degene die een trauma heeft. Want dat ik dit had aangekund had ik van tevoren niet verwacht, maar dat vertrouwen heb ik gekregen. Het was niet langer pappen en nathouden, dat dat heeft geen zin. Ook geen aai over de bol van wat doe je het goed in het nu, en hou dat maar lekker zo. Nee, vertrouwen hebben en geven dat degene wat kan en wil doen met zijn of haar trauma. Dat is de weg.

emdr

Advertenties

6 gedachtes over “Einde is in zicht… hoe was mijn EMDR

 1. Goed om te lezen Erik en alles toegewenst wat je nodig hebt om het einde van je behandeling goed af te ronden.
  En wat jij schrijft, daar geloof ik ook in en ik gun het ook iedereen, dwars door de trauma’s heen gaan om uiteindelijk verder met je leven te kunnen.
  Take care X

 2. Mooi om te lezen Erik. Je bent het diepe in gesprongen en er sterker en completer uitgekomen. Een enorme prestatie. Ik ben blij voor je en wens je toe dat dit proces van helen voort zal blijven gaan en je steeds meer geluk, plezier en vreugde zult kunnen ervaren. Veel sterkte verder!

 3. gefeliciteerd Erik heel goed om te lezen dat je het gelukt is om door de zware brei te gaan .
  ik wens je alle goeds toe ,datgene wat je nu nodig hebt en heerlijk genieten van deze nieuwe tijd .
  God bless you

 4. Gefeliciteerd Erik !
  Hoe is je nieuwe vrije leven?

  Zelf net een stabilisatie groep gedaan, maar er was geen klik bij de individuele gesprekken.
  Nu weer een afspraak gemaakt met een nieuwe psycholoog en hopen dat deze mij doorziet.
  Ben 56 jr.en wil ook eindelijk eens gelukkig worden, jouw verhaal en moed geeft weer hoop !
  Geniet van ieder moment xxx

  1. Bedankt! Na mijn traumabehandeling is het inderdaad een vrij leven! Daar waar ik enorm dankbaar voor ben. Het is zo ontzettend anders in het leven staan, te voelen en te ervaren vanuit mijn werkelijk ik.
   Hopelijk vindt jij ook je weg bij de nieuwe psycholoog en wordt er een juiste en goede behandeling ingezet.
   Mijn ervaring is ook zeker bedoeld om hoop en moed te geven want ik heb zelf mogen ervaren dat het kan. Heel veel sterkte toegewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s