Seksueel misbruik laten we de slachtoffers in stilte niet vergeten!

Een oproep om de handen ineen te slaan en seksueel misbruik overal bespreekbaar te krijgen!

De afgelopen dagen komt seksueel misbruik veel in het nieuws. Het voelt dan soms als een opluchting dat dit gebeurt. Maar hoe tegenstrijdig is dat eigenlijk?

Het is eigenlijk, en bovenal enorm triest dat het duidelijk is dat seksueel misbruik werkelijk overal plaats vindt. Triest voor de mensen die het is overkomen, triest voor hen die het vandaag de dag overkomt. Maar waarom dan de opluchting?
De opluchting is er omdat er op deze wijze links en rechts beerputten opengaan die al veel eerder open hadden moeten gaan. Het maakt dat we erover in gesprek gaan, het maakt dat de ogen wellicht wat meer open gaan. Het geeft een beetje hoop dat op de plaatsen waar het nu omhoog komt er werkelijk wat gedaan gaat worden, om het nu dan ook eerder te gaan signaleren. Maar ik moet wel eerlijk blijven het is een beetje hoop. Want wat hebben we het vaak eerder gezien dat er enorme misstanden aan het licht kwamen en dat vervolgens het deksel er weer op ging.
Maar laten we nu samen gaan zorgen dat het een open onderwerp is en blijft, daar waar er deze dagen openheid ontstaat.

Deze dagen horen we de schandalen over seksueel misbruik in de kerk, bij voetbalclubs, de karatebond, de NOC_NSF en de boeddhisten. Het zal mij niet verbazen als er juist in deze dagen en of weken nog meer aan het licht komt. Dat mag, dat moet ook eigenlijk want het is een onderwerp wat overal voorkomt helaas. Het is een in en in trieste vorm van macht die volledig verkeerd wordt misbruikt! En macht is er overal en dus moeten we de trieste conclusie trekken dat ook seksueel misbruik overal plaats vindt. Naast de macht zien we ook vaak de afhankelijkheidsrelatie tussen de dader en het slachtoffer en vooral deze relatie zorgt ervoor dat het ook nog eens in stilte gebeurt en vaak in stilte blijft. Zoals gezegd ben ik opgelucht dat we door de schandalen er meer over in gesprek gaan met elkaar. Dat is goed, nodig en zelfs essentieel. Dit maakt dat de slachtoffers van vandaag de dag wellicht ook de kans gaan krijgen om te gaan praten. Echter is er bij mij ook een angst.

Angst om het volgende. Het is goed de aandacht nu binnen de kerken en verenigingen. Maar er blijft één heel belangrijke groep achterwege en dat zijn de slachtoffers die worden misbruikt thuis en of binnen de familie. Die misstanden komen nu niet aan het licht, deze slachtoffers blijven in stilte en eenzaamheid. We moeten ons ook beseffen dat deze groep slachtoffers vele malen groter is dan binnen de kerken en of verenigingen. Deze groep slachtoffers zijn de jongens en meisjes die bij jou en mij in de straat wonen. Die we misschien wel dagelijks zien, zeker wanneer we met kinderen werken. Maar deze groep heeft net als alle andere slachtoffers veel schaamte en schuldgevoelens en vooral heel veel verwarring. Deze kunnen geen kant op, ook deze groep moeten we zien te bereiken. Want voor hen worden geen bijeenkomsten georganiseerd en of meldpunten ingezet. Hun stem kan jij zijn kan ik zijn, kunnen we samen zijn! Door openheid te geven en het bespreekbaar te maken.

Op de verenigingen en ook binnen de kerken zal voorlichting een belangrijke rol kunnen spelen. Voorlichting om openheid te geven en hierdoor ruimte te maken voor slachtoffers om te praten. Wel zullen we denk ik moeten beseffen dat zeker in de voetbalwereld we te maken hebben met mannen en dus vaak een “machocultuur”. Binnen deze cultuur zijn we niet zo snel kwetsbaar en kan niet zomaar elke willekeurige aanvoerder een dergelijk thema aan de orde brengen. De slachtoffers zijn kwetsbaar en enorm eenzaam (h)erkenning zal een belangrijke rol gaan spelen. De inzet van goede professionele hulp, vertrouwenspersonen en ook ervaringsdeskundige zal van groot belang zijn. De voorlichting zal ook bijdragen aan de onderzoeken naar wat er allemaal is gebeurd in het verleden. Deze onderzoeken zijn nodig om de misstanden boven tafel te krijgen. Maar daarnaast moeten we een dergelijk onderzoek niet willen herhalen over een jaar of 30 en is dus de inzet van de voorlichting ook vooral preventief gericht. We kunnen seksueel misbruik nooit volledig uitbannen helaas. Maar door preventief te werken zal er eerder besef en openheid zijn en dus kunnen we hierdoor ook eerder signaleren. Aangezien het meeste seksueel misbruik plaats vindt in huis op de plek waar kinderen “veilig” horen te zijn is voorlichting geven op school ook erg van belang. Maar ook een sportvereniging kan hieraan bijdragen om deze kwetsbare kinderen te helpen. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe eenzaam je je kunt voelen. Maar daarnaast dat je jarenlang kan denken het is normaal omdat je simpelweg niet beter weet. En tevens dat je denkt dat je de enige bent.

Tenslotte moet er goed worden gekeken naar de hulp. Ook hier kan ik zeggen vanuit mijn eigen ervaring dat wegkijken of “pappen en nathouden” geen zin heeft. Zeker als man kan je jarenlang de schijn ophouden en meedoen in de machocultuur maar het trauma is in je gaan zitten en draag je met je mee. En of de slachtoffers zich nu bevinden in de kerk en of de sportvereniging of net als ik thuis. Ik gun een ieder dat er juist niet wordt weg gekeken maar er een goede traumabehandeling komt. Zodat men niet alleen maar ziet vanuit kennis dat het misbruik niet goed was, maar dat het slachtoffer ook echt toekomt aan verwerken.

De schandalen die nu naar boven komen en de aandacht die deze krijgen zullen langzaam weer wegvloeien. Laten we samen zorgen dat seksueel misbruik een thema blijft. Door er over te spreken met elkaar, door preventief gericht voorlichting te geven en voor de slachtoffers van vandaag de dag een stem te zijn. Een stem die hen die het overkomt uit de eenzaamheid haalt.

Advertenties

Een gedachte over “Seksueel misbruik laten we de slachtoffers in stilte niet vergeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s