Kindermishandeling in gesprek komen met het kind

Gelukkig, en maar goed ook worden veel professionals die met kinderen werken getraind om signalen te zien van kindermishandeling. En gelukkig wordt er vervolgens ook aandacht gegeven aan hoe te handelen en of daadwerkelijk te melden. Op deze wijze kan het verschil worden gemaakt voor een kind in nood! Toch zo tonen ook de cijfers aan, is en blijft kindermishandeling een groot probleem. Er zijn 119.000 slachtoffers van kindermishandeling waarvan er elke week 1 sterft aan de gevolgen van.

Op welke wijze kunnen we dan nog meer gaan signaleren?
Om nog meer kinderen te bereiken is het nodig dat we ook met kinderen zelf in gesprek gaan komen. Zomaar met kinderen in gesprek gaan over kwetsbare onderwerpen daar moeten we voorzichtig mee zijn. Want gelukkig word het overgrote deel van kinderen niet opgezadeld met tal van ingewikkeldheden in hun prille leven. En de kinderen die “gezond” zijn moeten we ook niet zomaar confronteren met allerlei traumatische onderwerpen. Dus is het zoeken naar een manier die geschikt is voor kinderen.

Afgelopen week ben ik met Natascha Pankow van Pankow Training & ZOW naar de preview voorstelling geweest van Griezelgeheim. Griezelgeheim is een voorstelling speciaal voor kinderen van groep 1 t/m 8 gemaakt. En ik moet zeggen grote complimenten voor de spelers die het op een waanzinnig mooie manier wisten te brengen. Op deze dag was er ook een groep kinderen bij en deze hadden ze ook volledig in hun zak. De reacties van de kinderen waren dan ook niet voor niks lovend. Ze vonden het leuk, grappig en soms ook wel wat spannend. Maar was het dan alleen maar leuk en grappig terwijl het thema seksueel misbruik was? Nou nee, de voorstelling maakte op geweldige wijze duidelijk dat kinderen griezelgeheimen kunnen hebben. Kinderen kennen leuke geheimen zo weet de één van de ander op wie hij of zij verliefd is. Dat is erg leuk, dat mag en kan je als geheim hebben. Maar ook zijn er geheimen die een kind niet voor zichzelf moet houden dat zijn griezelgeheimen. Die mogen gedeeld worden. En dat mogen kinderen dan delen met iemand die hun zal beschermen en die verstandig om zal gaan met hun geheim. Dat maakte deze voorstelling op een mooie manier duidelijk. Het voorbeeld wat in de voorstelling naar voren kwam was dat kinderen ook hun wensen en grenzen hebben op gebied van hun lichaam. Dat een kind de baas is over zijn of haar lichaam. En dat klopt uiteraard ook volledig. Een kind is prima in staat zelf te bepalen of hij of zij een kus of knuffel wil geven aan een ander. Door juist te mogen vertrouwen op het eigen gevoel leert het kind die grenzen te ontwikkelen en dat hij of zij op basis daarvan wordt gerespecteerd. Doordat de voorstelling op een laagdrempelige manier wordt ingezet kunnen we een luikje openen bij de kinderen. En kunnen we vervolgens met de kinderen in gesprek.

Maar dat gebeurde uiteraard niet direct na de voorstelling, al kwam er wel een meisje aan het woord die melde dat ook zij een griezelgeheim heeft. Ja en dan, dan is het van belang dat alles eromheen goed wordt georganiseerd. Want wanneer we luikjes gaan openen bij kinderen moet het traject eromheen ook goed en vooral veilig zijn voor het kind. Er was goed over nagedacht dat bleek.
Want bij de uitleg werd duidelijk dat voorafgaand aan de voorstelling eerst de leraren en een ieder op school getraind zou gaan worden. Ik ga er dan vanuit dat deze mensen de meldcode training zullen gaan krijgen. Deze die eventueel aangevuld kan worden met meer specifieke trainingen gericht op seksualiteit. Dit ook aangaande het thema van de voorstelling. Aangaande de training meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt dan hopelijk ingezet op een actieve training. Hoezo dan op een actieve manier? Omdat we vaak (helaas) in de praktijk zien dat scholen dit online doen en op deze wijze aan de verplichting hebben voldaan. Dit terwijl wanneer we actief aan de slag gaan we veel meer met elkaar in gesprek gaan komen, beter gaan signaleren omdat we de signalen ook daadwerkelijk gaan herkennen en we ons veel meer bewust worden van de enorme problematiek. En door deze combinatie we uiteindelijk ook beter uit de voeten kunnen met de meldcode. En dus we op deze wijze het belang van de kinderen daadwerkelijk voorop zetten. Zie voor een goede, professionele en actieve training de training van Natascha Pankow www.pankowenzow.nl

Stap één zit goed in elkaar de school en ieder die daar werkt met kinderen wordt getraind. En dan de tweede stap, de voorstelling waarbij kinderen bewust worden gemaakt van wat goede en slechte geheimen zijn. En daar blijft het niet bij want ook daarna zijn er mooie stappen ingepland. Zo is er een nabespreking in de klas en wordt er op deze wijze doorgepraat met de kinderen. Er zal duidelijk worden gemaakt wat en wie de vertrouwenspersoon van school is. Het thuisfront zal ook niet worden vergeten want ook deze worden geïnformeerd. En uiteindelijk zal deze thematiek ook terugkomen in de klas en zal het niet bij deze eenmalige dag blijven. Dit wat ook zeker van belang is. Want op deze wijze kunnen we zeker luikjes openen bij de kinderen. Maar er zullen velen zijn die de tijd nodig hebben om te komen met hun eventuele griezelgeheim. Niet ieder kind zal net als bij het meisje afgelopen week direct gaan zeggen: ”ik heb een griezelgeheim”.

Al met al was het een waardevolle ochtend die aansluit bij mijn idee. Het idee dat we veel mooie stappen zetten om seksueel misbruik en kindermishandeling meer aandacht te geven. Maar dat we een extra stap kunnen zetten wanneer we daadwerkelijk ook met de kinderen zelf in gesprek kunnen gaan. De voorstelling griezelgeheim sluit hierbij aan en dit project biedt met goede kaders en randvoorwaarde kinderen een kans te gaan komen met hun verhaal. Ik ben van mening dat dit een manier is om met kinderen in gesprek te komen, een manier die passend is voor alle kinderen en de problemen aan het licht kan brengen bij kinderen met een griezelgeheim. Ik ben onder de indruk!geheim 2

Advertenties

Een gedachte over “Kindermishandeling in gesprek komen met het kind

  1. Wauw, dat klinkt veelbelovend! Ik zie in mijn werk inderdaad ook dat theater een fantastische manier kan zijn om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Het klinkt als een goede en leerzame ochtend die je had, super!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s