Ik ben er voor je dat is genoeg

“Heb uw naaste lief als uzelf”

Deze tekst komt meerdere keren voor in de Bijbel. En of je nu wel of niet gelovig bent hier is toch echt niks mis mee mijn inziens. Maar waarom lukt het ons dan soms zo slecht?

Mijn berichten, blogs en missie gaan zoals degene die volgen weten, veelal over kwetsbare onderwerpen als kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik.
Wat heeft “heb uw naaste lief” dan hiermee te maken? Veel vanuit mijn standpunt.

Want het zijn juist deze onderwerpen waar we blijkbaar van wegkijken. Het is natuurlijk ook lastig te geloven dat in ons eigen mooie Nederland er 119.000 kinderen te maken hebben met kindermishandeling dat er wekelijks 1 overlijdt aan de gevolgen van. Dat 1 op de 8 vrouwen en
1 op de 25 mannen ooit is verkracht. En er 200.000 slachtoffers jaarlijks zijn van huiselijk geweld.

Als we bovenstaande cijfers laten doordringen dan komt de werkelijkheid wel heel hard binnen.
En toch, toch willen we het eigenlijk liever niet weten. Want achter al deze cijfers zit een verhaal en dat zijn niet zomaar verhalen. Nee het zijn vaak de meest gruwelijke en vreselijke verhalen. En ja, wanneer we dan toch die cijfers er weer bij gaan betrekken, dan kan het haast niet anders of jij zelf of iemand in je omgeving moet ook op de één of andere manier in aanraking zijn geweest met een dergelijk trauma.

We kennen de verhalen zelfs helaas vanuit de GGZ, dat behandelaren in staat zijn om weg te kijken van dergelijke kwetsbare onderwerpen. Dit met het gevolg dat cliënten binnen de GGZ niet tot nauwelijks toekomen aan hun traumaverwerking. Zelfs binnen die GGZ is het mogelijk om het over van alles en nog wat te hebben maar blijft de kern vaak achterwege. Gelukkig is dit momenteel een gespreksonderwerp en laten we hopen dat de GGZ de moed gaat krijgen om de trauma’s van hun medemens onder de ogen te komen. En er een weg komt die leidt tot herstel.

Dat wat betreft de GGZ, want dan is er nog de samenleving dat zijn jij en ik. We zijn zo goed in staat om het te hebben over de aanslagen, de eiergate, voetbal en zo al wat niet meer. Vaak en vooral onderwerpen waar we niks mee kunnen en vooral niks aan kunnen doen. We kunnen hier urenlang met elkaar over praten. En nu wil ik niet zeggen dat het af en toe heerlijk kan zijn om over dergelijke onderwerpen even domweg te praten.
We moeten ons alleen wel afvragen of dit valt onder “heb uw naaste lief”

Wat valt dan wel onder “heb uw naaste lief” en wat kunnen jij en ik doen in onze eigen directe omgeving? Politici, invloedrijke mensen binnen de GGZ en media kunnen invloed uitoefenen op het daadwerkelijk meer bespreekbaar maken van kwetsbare onderwerpen in de samenleving. Maar jij en ik kunnen daar zeer zeker een steentje in bijdragen. Wanneer wij ons openstellen naar degene in onze eigen omgeving en ruimte bieden om in gesprek te gaan over zulke onderwerpen dan zal blijken dat er inderdaad ook in mijn en jouw omgeving mensen zijn met een dergelijk trauma.

We kunnen wel zeggen nee hoor in mijn omgeving gebeuren dat soort dingen niet. Nou dan vergist u zich, echt het gebeurt! En vaker dichterbij dan je zou willen. Maar willen jij en ik het horen?! Want als we dan gaan horen van die gruwelijkheden wat moeten we dan doen? Het antwoord daarop is simpel. Jij en ik hoeven niet zoveel. We hoeven enkel te zeggen broer, zus, vriend(in), partner en of collega wat onwijs vervelend en ik ben er voor je!
Want die eerste erkenning die jij en ik kunnen geven aan onze naaste dat is de belangrijkste stap om vervolgens de stap te zetten richting een professional.

Dus mijn vraag aan jou en mezelf is? Willen wij ons kwetsbaar opstellen, willen wij onze ogen en oren open houden voor onze naaste en willen we “simpelweg” zeggen tegen hen in onze omgeving  “ik ben er voor je”?

Jij en ik, wij kunnen wel degelijk wat veranderen in onze samenleving. Alleen niet een samenleving in zijn geheel. Wel de mensen om jou en mij heen door er voor elkaar te zijn. Een helpende hand te bieden, een knuffel te geven indien degene dit wil en of een luisterend oor te zijn. Op die wijze kunnen wij hét verschil maken in onze omgeving. Ik, ik heb het mogen meemaken hoe fijn het kan zijn wanneer iemand luisterde en degene zei of liet merken ik ben er voor je. Een geschenk!

En ja, dit vraagt soms dat je jezelf als eerste kwetsbaar durft op te stellen. Want dat biedt de ander de ruimte om ook kwetsbaar te zijn. Ook dat heb ik mogen ervaren. Ik die mezelf kwetsbaar durfde op te stellen en zo de ruimte bood aan de ander. Het is niet enkel iets spannends, engs en of iets onmogelijks het kan iets ontzettend waardevols zijn.
Stel eens de vraag aan je naaste “hoe gaat het ECHT met je” en neem dan ook de tijd om te luisteren!

Op de vraag wil jij er zijn voor een ander en laten blijken ik ben er voor je. Op die vraag antwoord ik volmondig JA! Daar wil ik ten alle tijden mijn best voor doen. Omdat ik heb mogen ervaren dat wegkijken geen optie is. Wat antwoord jij? Ik hoop van harte ook JA!

Hopelijk begrijpt u mijn punt. Kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik zijn niet enkel een probleem van politici en behandelen. Nee, het is een probleem van de samenleving. Van jou en van mij. Jij en ik kunnen daadwerkelijk een verschil maken. Door te zeggen. “ik ben er voor je”love

 

 

Advertenties

3 gedachtes over “Ik ben er voor je dat is genoeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s