52 stemmen voor het kind

De week tegen kindermishandeling komt eraan deze is van 20 t/m 26 November. Een week waarin we aandacht hebben voor dit belangrijke thema. Een week om aandacht te vragen voor een groot maatschappelijk probleem. Maar een nog veel groter probleem voor de kinderen die er vandaag de dag mee te maken hebben.

De vraag komt dan elk jaar terug wie gaat er wat doen in deze week?
Er zijn inmiddels diverse mooie projecten georganiseerd voor de week en in de week. Deze projecten kun je ook terug vinden op www.weektegendekindermishandeling.nl

De uitdaging was om naast alle andere mooie ideeën ook iets te organiseren om aandacht, openheid en bewustwording te creëren aangaande het thema. Om te proberen de stem te vertegenwoordigen van het kind. Wij volwassen kunnen van alles bedenken in een dergelijke week wat ook van belang is. Maar de gesprekken, de contacten en congressen zijn gericht op ons, volwassenen. Dit terwijl het eigenlijk draait om de kinderen.

Kinderen die zoals gezegd opgroeien in angst, onzekerheid en onveiligheid. Teveel slachtoffers.
Kinderen die opgroeien met een masker op want ze zijn vaak zo onzichtbaar en vooral eenzaam.
Kinderen die door zo op te groeien in onveiligheid denken dat het normaal is en niet beter weten.
Kinderen die straks ouder worden en verstrikt raken in de enorme lange termijn gevolgen.
Kinderen die graag gezien zouden worden maar daar nu zelf nog geen stem aan kunnen geven.
Kinderen die niet standaard te maken hebben met blauwe plekken, het leed is zeer divers.

Kinderen waarvan er jaarlijks 52 overlijden aan de gevolgen van kindermishandeling. 52 kinderen die zo extreem lijden dat ze eraan overlijden. Dat aantal was de reden voor 52 stemmen voor het kind. Het idee was ontstaan om 52 mensen te gaan zoeken die op de één of andere wijze te maken hebben met het thema. Er zijn er geen 52 het zijn duizenden mensen die ermee te maken hebben op de één of andere manier. Echter de uitdaging werd tussen die duizenden er 52 te vinden die een korte vlog wilde gaan maken. Die in het vlog gaan vertellen op welke wijze zij te maken hebben met het thema en wat hun boodschap is voor ons, als volwassenen,  wat te doen met kindermishandeling. Vervolgens zal er 52 dagen voor de week gestart worden met het zichtbaar maken van één vlog. Zo elke dag een nieuwe. De laatste dag voor de week begint de laatste vlog. En dan zal er op diverse plekken in de week een compilatie te zien zijn van een aantal vlogs. Zo leven we bewust toe naar de week tegen kindermishandeling.

52 mensen hebben zich ingezet!  Een mooie en diverse groep mensen vanuit diverse kanten. Het zijn volwassenen die er zelf mee te maken hebben gehad, de ervaringsdeskundigen. Het zijn professionals en politici. Zeer divers en één ieder met zijn eigen expertise en boodschap. 52 stemmen in totaal. De boodschap vanuit deze diversiteit spreekt ook dat we moeten verbinden en samenwerken. Want de aanpak van kindermishandeling is niet enkel de verantwoordelijkheid van politici, professionals of ervaringsdeskundige. Nee, het is een verantwoordelijkheid van een ieder en dat vraagt om samenwerking. Samen de handen ineen met het belang van het kind voorop.

Voor sommige die de vraag kregen was het (nu) nog te spannend of te eng. Laten we ons hier ook goed beseffen wat de gevolgen dan dus zijn van kindermishandeling. Dat sommige er niet voor uit kunnen komen door bijvoorbeeld de complexiteit van het gezin. Ook dit zijn gevolgen van.

Ook naar de mensen waarvoor het te spannend nog is, bedankt! Bedankt voor het erover nadenken en het gesprek erover aangaan. Voor de mensen die op welke wijze dan ook hebben meegewerkt. Hetzij zelf een vlog gemaakt of achter de schermen hebben meegedacht en of geholpen. Enorm bedankt!
Bedankt voor jullie gezicht, jullie stem en jullie openheid. Dankbaarheid komt  vanuit de organisatie omwille van de bijdrage.
Echter is bedankt vooral vanuit de kinderen die er vandaag de dag mee te maken hebben. Laten we hopen dat de stemmen die jullie eraan gegeven hebben iemand bereikt die anders zal omgaan met een kind in een dergelijke situatie. Al is het er slechts één dan hebben we een verschil gemaakt.

We hopen dat de komende weken de vlogs bekeken, beluisterd en gedeeld zullen worden. Dat op deze wijze de 52 stemmen een groot bereik zullen hebben. En dat uiteindelijk in de week er veel aandacht zal zijn voor de compilatie.

Maar bovenal hopen we samen met de kinderen in gesprek gaan, hun horen en zien.

afbeelding 52 stemmen voor het kind

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s