Even weer paniek

Soms komt het weer even pijnlijk naar voren, even weer het besef dat je seksueel bent misbruikt en dat het dit zo nu en dan nog best lastig is. Echter vandaag de dag heel anders lastig dan voor mijn traumabehandeling.

Al enige tijd heb ik last van een perianaal abces. Dit wat de laatste tijd steeds meer en meer werd. Eigenlijk hoopte ik de afgelopen periode erop dat dit wel zou genezen en het min of meer vanzelf zou overgaan. Helaas, dit deed het niet. Dus enige tijd geleden me over de drempel heen gezet en naar de huisarts gegaan.

Mijn huisarts weet gelukkig van mijn achtergrond en dus ook van het seksueel misbruik. Ondanks dat het hoe dan ook niet fijn is, althans dat vind ik. Want het is toch ook elke keer weer een beetje spannend. Zo letterlijk en figuurlijk met de billen bloot. Maar ondanks dat er openheid over is en ik er op vertrouw dat de huisarts hier ook rekening mee houdt, is die spanning er toch wel. Een doorverwijzing naar het ziekenhuis volgde. Eigenlijk stond dit gepland einde van de maand maar omdat ik er toch behoorlijk last van had kon ik gisteren terecht.

Op naar het ziekenhuis waar ik al snel constateerde dat ik een fout had gemaakt. Was namelijk in de veronderstelling dat ik een mannelijke arts zou hebben. Toen de deur open ging bleek dit toch even anders te zijn, het was een vrouw. In mijn hoofd was dit even schakelen en ergens zelfs even mijn gevoel uitzetten. Was voorbereid op een man en een vrouw dat is voor mij toch net even meer een trigger. Even was er een moment van paniek, een vlaag van angst en onzekerheid. Het ging mijn lichaam door en ik werd even geconfronteerd met een lichaamshouding van alert zijn. Door goed in het hier en nu te blijven was er niks aan de hand en verliep het verder goed. Het abces was dusdanig dat snel ingrijpen goed zou zijn. Aankomende vrijdag morgen al werd ik ingepland voor de operatie.

Mocht nog even door naar de andere afdeling de POS om alles te laten checken en door te nemen voor vrijdag. Het was ook even een moment om stil te staan bij de paniek. Oude gedachten dat men aan me gingen zitten aanstaande vrijdag etc. kwamen in me op. Tien jaar geleden heb ik een soortgelijke ingreep gehad destijds was het onderzoek en de operatie nog erg heftig en vooral één grote trigger. Destijds was ik ook niet in staat om dan ook maar iets aan te geven over het seksueel misbruik. Al wandelend richting de POS merkte ik gelukkig op dat ik geen last had van herbelevingen of dat de paniek verder opliep. Het gaf me de ruimte om even te beslissen wat te doen. Eenmaal aan het eind van het gesprek met de anesthesioloog werd de vraag gesteld of er nog bijzonderheden waren. Besloot op dat moment toch te noemen dat ik een verleden met seksueel misbruik heb. Toch is dat ook altijd weer even afwachten hoe er dan wordt gereageerd. Kan niet anders zeggen dan complimenten voor deze man. Er was geen verbazing maar een “simpel” goed dat u het aangeeft dan kunnen we daar rekening mee houden. En als er vrijdag wat is wat u juist fijn of niet fijn vindt dan kunt u dat ook dan aangeven. Goed dat u er open over bent. Het gaf mij het gevoel dat het goed was en het er mocht zijn. Dat ik er mocht zijn met mijn verleden.

Het gevoel van paniek bleef nog wel even hangen. Eenmaal thuis waar ik bezoek had kon ik me er gelukkig ook over uitspreken en het er even laten zijn. Het was even een momentje van bevestiging hoe waardevol de traumabehandeling is geweest. Even paniek, even onzekerheid en spanning. Maar geen nare ideeën, herbelevingen of spanning die aanhield. Een moment van kwetsbaarheid wat er ook even mocht zijn en empathie naar mezelf dat dit is zoals het is met dit in mijn rugzak. Maar vooral blij over de openheid richting het ziekenhuis, mezelf serieus nemen en het grote verschil wat er is.  nu, nu op naar morgen….

paniek

Advertenties

3 gedachtes over “Even weer paniek

  1. Knap! Ik hoop dat de operatie goed gegaan is. En dat je je hebt kunnen blijven uitspreken, als dit nodig is gebleken. Lijkt me wel heel moeilijk. Succes met volledig herstellen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s